Vietnam Blog

Green Beret Vietnam War Crimes

De Vietnamoorlog was een van de meest controversiële conflicten in de moderne geschiedenis. Het was een oorlog waarin Amerikaanse troepen betrokken waren bij verschillende misdaden en wreedheden. Een van de meest beruchte incidenten waren de oorlogsmisdaden gepleegd door de Green Berets, een elite-eenheid van het Amerikaanse leger.

Wat zijn de Green Berets?

De Green Berets, officieel bekend als de United States Army Special Forces, zijn een speciale eenheid van het Amerikaanse leger. Ze werden opgericht in 1952 en waren oorspronkelijk bedoeld om guerrillaoorlogvoering te bestrijden tijdens de Koude Oorlog. Tijdens de Vietnamoorlog werden de Green Berets ingezet om de Zuid-Vietnamese troepen te trainen en te adviseren in hun strijd tegen de Viet Cong en het Noord-Vietnamese leger.

Oorlogsmisdaden begaan door de Green Berets

Tijdens de Vietnamoorlog werden verschillende oorlogsmisdaden gepleegd door Amerikaanse troepen, waaronder de Green Berets. Deze misdaden omvatten moord, marteling, verkrachting en het verbranden van dorpen. Hoewel niet alle Green Berets betrokken waren bij deze misdaden, waren er genoeg gevallen waarin individuele leden van de eenheid betrokken waren bij ernstige wreedheden.

Enkele van de meest beruchte incidenten van oorlogsmisdaden gepleegd door de Green Berets tijdens de Vietnamoorlog zijn:

  1. My Lai-massamoord: Op 16 maart 1968 vielen Amerikaanse troepen, waaronder leden van de Green Berets, het dorp My Lai binnen en vermoordden meer dan 500 ongewapende Vietnamese burgers, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen. Dit bloedbad werd pas bekend bij het grote publiek in 1969 en veroorzaakte wereldwijde verontwaardiging.
  2. Torture at Tiger Force: Tiger Force was een speciale eenheid van de Green Berets die berucht werd vanwege hun wreedheden tegenover Vietnamese burgers. Ze martelden en vermoordden willekeurig mensen, inclusief vrouwen en kinderen. Er zijn talloze getuigenissen van voormalige leden van Tiger Force die de gruweldaden hebben bevestigd.
  3. Phoenix-programma: De Green Berets waren ook betrokken bij het Phoenix-programma, een geheime operatie gericht op het elimineren van vermeende Viet Cong-leden en sympathisanten. Dit programma omvatte marteling, moord en ontvoering van onschuldige burgers.

Rechtszaken en straffen

Na de Vietnamoorlog werden verschillende rechtszaken gehouden tegen Amerikaanse soldaten, waaronder leden van de Green Berets, die betrokken waren bij oorlogsmisdaden. Sommige soldaten werden veroordeeld en gestraft voor hun daden, terwijl anderen vrijuit gingen vanwege gebrek aan bewijs of andere juridische redenen.

Een van de meest prominente rechtszaken was die van de My Lai-massamoord. Luitenant William Calley, een officier van de Green Berets, werd veroordeeld voor zijn rol in het bloedbad en kreeg levenslang, maar uiteindelijk werd zijn straf omgezet in huisarrest en werd hij na slechts drie en een half jaar vrijgelaten.

De rechtszaken en straffen na de Vietnamoorlog waren echter niet voldoende om recht te doen aan de slachtoffers van de oorlogsmisdaden. Veel mensen geloven dat er meer verantwoordelijkheid had moeten worden genomen en dat degenen die betrokken waren bij deze misdaden strenger gestraft hadden moeten worden.

Impact en nasleep

De oorlogsmisdaden gepleegd door de Green Berets tijdens de Vietnamoorlog hebben een blijvende impact gehad op de betrokken soldaten, de slachtoffers en de Amerikaanse samenleving als geheel. Het heeft het vertrouwen in het Amerikaanse leger geschaad en heeft bijgedragen aan de anti-oorlogsgevoelens die in die tijd heersten.

Deze misdaden hebben ook geleid tot een grotere bewustwording van de noodzaak van verantwoording en het voorkomen van oorlogsmisdaden. Het heeft geleid tot hervormingen binnen het Amerikaanse leger en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van internationale verdragen en wetten ter bescherming van burgers tijdens gewapende conflicten.

Conclusie

De oorlogsmisdaden gepleegd door de Green Berets tijdens de Vietnamoorlog zijn een donker hoofdstuk in de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Hoewel niet alle leden van de eenheid betrokken waren bij deze misdaden, waren er genoeg gevallen waarin individuele soldaten ernstige wreedheden begingen.

De rechtszaken en straffen na de oorlog waren niet voldoende om recht te doen aan de slachtoffers en hebben geleid tot een grotere bewustwording van de noodzaak van verantwoording en het voorkomen van oorlogsmisdaden. Het is belangrijk dat we blijven leren van deze geschiedenis en ervoor zorgen dat dergelijke misdaden nooit meer plaatsvinden.

Meer Vietnam