Vietnam Blog

Lampion Vietnam

Lampion Vietnam

De lampion Vietnam is een traditionele en kleurrijke decoratie die een belangrijke rol speelt in de Vietnamese cultuur. Deze prachtige lantaarns worden vaak gebruikt tijdens festivals, feestdagen en speciale gelegenheden. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen zoals zijde, papier en bamboe, en worden met de hand versierd met unieke patronen en ontwerpen.

Geschiedenis van de lampion Vietnam

De traditie van het maken en gebruiken van lampionnen in Vietnam dateert al eeuwen terug. Het begon als een manier om licht te brengen tijdens de donkere nachten en als een symbool van geluk en voorspoed. De lampionnen werden oorspronkelijk gemaakt van zijde en bamboe, en waren vaak versierd met gedichten en symbolen die geluk en welvaart vertegenwoordigden.

In de loop der tijd zijn de lampionnen geëvolueerd en hebben ze verschillende vormen en maten gekregen. Tegenwoordig zijn er lampionnen in de vorm van dieren, bloemen, vruchten en zelfs bekende gebouwen. Elke regio in Vietnam heeft zijn eigen stijl en ontwerpen, waardoor de lampionnen een uniek cultureel kenmerk zijn geworden.

Gebruik van lampionnen in Vietnam

De lampion Vietnam wordt op verschillende manieren gebruikt in het dagelijks leven en bij speciale gelegenheden. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen:

 • Festivals: Tijdens festivals zoals het Midherfstfestival en het Tet-festival worden lampionnen gebruikt om straten en huizen te versieren. Ze worden opgehangen aan bomen, lantaarnpalen en in tempels om een feestelijke sfeer te creëren.
 • Tempels: Lampionnen worden vaak gebruikt als offergaven in boeddhistische tempels. Ze worden verlicht en opgehangen als een teken van respect en devotie aan de goden.
 • Feesten en bruiloften: Bij feesten en bruiloften worden lampionnen gebruikt als decoratie. Ze worden opgehangen in feestzalen en tuinen om een romantische en feestelijke sfeer te creëren.
 • Toeristische attracties: In veel toeristische gebieden in Vietnam zijn er speciale lampionfestivals waar bezoekers kunnen genieten van prachtige lichtshows en kleurrijke lampionnen. Dit trekt jaarlijks duizenden toeristen aan.

Ambachtelijk vakmanschap

Het maken van lampionnen is een ambachtelijk vakmanschap dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het vereist geduld, precisie en creativiteit. Hier zijn de belangrijkste stappen in het proces:

 1. Frame maken: Een lampion begint met het maken van het frame van bamboe. Dit frame bepaalt de vorm en grootte van de lampion.
 2. Bekleden met zijde of papier: Het frame wordt vervolgens bedekt met zijde of papier om de buitenkant van de lampion te vormen. Dit wordt met de hand gedaan en vereist vakmanschap om ervoor te zorgen dat het materiaal strak en gelijkmatig wordt aangebracht.
 3. Versieren: Na het bekleden wordt de lampion versierd met verf, borduurwerk, pailletten en andere decoratieve elementen. Dit is waar de creativiteit van de ambachtslieden tot uiting komt, omdat ze unieke ontwerpen en patronen creëren.
 4. Verlichting: Ten slotte wordt de lampion voorzien van een lichtbron, meestal een kaars of een elektrische lamp. Dit zorgt ervoor dat de lampion ‘s avonds prachtig oplicht.

Symboliek van lampionnen

De lampion Vietnam heeft verschillende symbolische betekenissen in de Vietnamese cultuur. Hier zijn enkele van de belangrijkste betekenissen:

 • Geluk: Lampionnen worden gezien als een symbool van geluk en voorspoed. Het oplaten van een lampion wordt vaak geassocieerd met het wensen van geluk en het afweren van slechte energie.
 • Verlichting: De lampion symboliseert ook verlichting en wijsheid. Het licht dat uit de lampion straalt, wordt gezien als een bron van kennis en spirituele verlichting.
 • Samen zijn: Het oplaten van lampionnen tijdens festivals en speciale gelegenheden brengt mensen samen. Het is een moment van samenzijn en het delen van vreugde en geluk.

Al met al is de lampion Vietnam een prachtige en betekenisvolle decoratie die diep geworteld is in de Vietnamese cultuur. Het vakmanschap en de symboliek achter deze lantaarns maken ze uniek en waardevol. Of het nu gebruikt wordt tijdens festivals, feesten of als decoratie, de lampion Vietnam brengt kleur, vreugde en betekenis in het leven van de Vietnamese mensen.

Meer Vietnam